А־  A+  А

Под Светим Предањем подразумева се када истински верни људи који поштују Бога речју и примером предају један другом, преци потомцима, учење Вере, Закон Божији, Тајне и свештене обреде.

Од Адама до Мојсеја Светог Писма није било; људи су се спасавали само Предањем: например, Сит, Авраам и други.

У књигама Старог Завета није све записано. Многе књиге су изгубљене:

„И постави Левите у дому Господњем с кимвалима и псалтирима и гуслама, како беше заповедио Давид и Гад виделац царев и Натан пророк; јер од Господа беше заповест преко пророка Његових“ (2 Дн. 29:25)

„А дела цара Давида прва и последња ено су записана у књизи Самуила видеоца и у књизи Натана пророка и у књизи Гада видеоца, са свим царовањем његовим и силом његовом и с временима која прођоше преко њега и Израиља и свих царевина земаљских “ (1 Дн. 29:29-30).

„Али и за ове пророкова Енох, седми од Адама, говорећи: Гле, иде Господ са хиљадама хиљада светих својих “ (Јуд. 1:14)

Пророчке књиге Натана и Гада, као и њихови историјски записи нису сачувани; пророштво Еноха нигде није записано, зато је апостол Јуда и могао знати о њему само из Предања.

Сам Господ је учио да се обраћамо Предању:

„Опомени се некадашњих дана, погледајте године сваког века; питај оца свог и он ће ти јавити, старије своје и казаће ти“ (5 Мојс. 32:7)

„Не удаљавај се од прича стараца, јер су и они научили од очева својих, и ти ћеш научити од њих расуђивању и – како у случају потребе дати одговор.“ (Сир. 8:11-12)

Исус Христос није писао никакве књиге, већ је усмено учио народ и ученике. Апостоли су усмено проповедали:

(Дела ап. 2:14-44) - Пример. Проповед Апостола Петра у дан Педесетнице.

(Дела ап. 10:34-44) - његова проповед у дому Корнилија

(Дела ап. 17:17-31) - проповед апостола Павла у Атини

Посланице апостола представљају само кратка напомињања усмене проповеди коју су верни чули раније:

„По Силуану, вјерном брату, као што мислим, написах вам ово мало, да посавјетујем и посвједочим да је то истинита благодат Божија, у којој ви стојите.“ (1 Пет. 5:12)

„Из тога разлога ти напомињем да разгоријеваш благодатни дар Божији који је у теби кроз полагање руку мојих.“ (2 Тим. 1:6)

„Зар не памтите да сам вам ово казивао још кад сам био код вас?“ (2 Сол. 2:5)

У Еванђељима и посланицима много тога није записано од стране Апостола:

„А и многа друга знамења учини Исус пред ученицима својим, која нису записана у књизи овој.“ (Јн. 20:30)

„А има и много друго што учини Исус, које кад би се редом написало, ни у сами свијет, мислим, не би стале написане књиге.“ (Јн. 21:25)

„Зато те оставих на Криту да уредиш што је недовршено, и да поставиш по свима градовима старјешине, као што ти ја заповједих“ (Тит. 1:5) – није записано у посланици када и шта је заповедао Титу апостол Павле.

Апостоли нису радо писали вернима, већ су више волели да их усмено уче:

„Много имадох да пишем, али нећу мастилом и пером да ти пишем; Него се надам да ћу те ускоро видјети и усмено ћемо говорити “ (3 Јн. 1:13-14)

„Убудуће да ми нико не ствара тешкоће, јер ја ране Господа Исуса на тијелу својему носим“ (Гал. 6:17)

Предање је неопходно за тачно разликовање истинских светих књига од лажних:

„Будући да су многи покушали изложити казивање о догађајима који су се догодили међу нама, к ао што нам предадоше они који су од почетка били очевидци и слуге Ријечи (Логоса), н амислих и ја, испитавши тачно све од почетка, по реду писати теби, племенити Теофиле, д а познаш темељ оних ријечи којима си научен “ (Лк. 1:1-4)

„Али вас молимо, браћо, у погледу доласка Господа нашега Исуса Христа и нашега сабрања у Њему. Не дајте се лако поколебати умом, нити уплашити, ни духом, ни ријечју, ни посланицом тобоже нашом као да је већ настао Дан Христов .“ (2 Сол. 2:1-2)

Предање је неопходно за правилно разумевање Светог Писма:

(Мт. 1:1-19) – без Предања нам је несхватљив родослов Исуса Христа.

„Зар не памтите да сам вам ово казивао још кад сам био код вас? И сад знате шта га задржава да се не јави до у своје вријеме. Јер тајна безакоња већ дјејствује, само док се уклони онај који сад задржава. “ (2 Сол. 2:5-7) – шта задржава и смета антихристу да се открије у своје време апостол Павле ни у једној из својих посланица није написао; о томе је Солуњанима говорио у смено. Њих и треба питати за време доласка антихриста у предању њихове Цркве.

„И када се ова посланица прочита код вас, настојте да се прочита и у Лаодикијској Цркви, а ону из Лаодикије да и ви прочитате “ (Кол. 4:16) – посланица апостола Павла Лаодикијцима није ушла у број свештених књига Новог Завета. Али нам је потребно да је читамо, јер у вези са тим постоји посебна препорука апостола. Да би испунили вољу апостола треба да се обратимо правилима Лаодикијског помесног сабора у којима је записана и предана воља онога који је писао посланицу Лаодикијцима.

Без Предања не можемо знати ко је писао Еванђеља и посланице:

Еванђелиста Лука говори да је много људи писало Еванђеља. Које од њих је истинито, а које лажно може се сазнати само из Предања Цркве.

Ако признајемо само Свето Писмо, треба се одрећи:

а) Од посланице Римљанима апостола Павла, јер Писмо говори да је она писана од стране Тертија: „Поздрављам вас у Господу и ја Тертије, који написах ову посланицу “ (Рим. 16:22)

б) од свих књига Новог Завета, јер су написане по Предању, и признавале су се за Предање од стране самих апостола. Писмом су називали само старозаветне књиге: „ Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом “ (2 Сол. 2:15)

Апостол Павле назива предањима и учење Господа Исуса Христа и проповед и посланице апостола. Предањима су се верни учили на два начина – усмено и писмено. Сагласно апостолу, и једно и друго средство треба чувати. Многи протестанти нарушавају ту заповест и зато треба да признају и верују само Старом Завету, јер се Писмом, како је већ речено, називају само Старозаветне књиге: „ И почевши од Мојсеја и од свију Пророка разјасни им што је у свим Писмима о њему писано “ (Лк. 24:27)

Апостол Павле хвали оне који признају и држе се Предања:

„Хвалим вас пак, браћо, што све моје памтите, и држите предања као што вам предадох “ (1 Кор. 11:2)

Људе који не признају предања назвао је неуреднима и заповедио да се удаљујемо од њих:

„Заповиједамо вам пак, браћо, у име Господа нашега Исуса Христа, да се клоните од свакога брата који живи неуредно, а не по предању које примише од нас “ (2 Сол. 3:6

Предање примљено од Апостола чува се:

а) у символима Цркви.

б) у правилима Светих Апостола, Васељенских и Помесних Сабора.

в) у Светим Тајнама.

г) у чину Литургије и историји Цркве.

д) у делима Светих Отаца и учитеља Цркве.

е) у Богослужбеном поретку и уставу.

Предање се никада не може нарушити или искривити:

„А ко ли се задржим, да знаш како се треба владати у дому Божијему, који је Црква Бога живога, стуб и тврђава истине “ (1 Тим. 3:15)

„И ја ћу умолити Оца , и даће вам другог Утјешитеља да пребива с вама вавијек “ (Јн. 14:16)

„А када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину; јер неће говорити од себе, него ће говорити оно што чује, и јавиће вам оно што долази “ (Јн. 16:13)

Предање нису само одређене речи, већ сам живот са Христом у Духу Светом, тј. у Тајнама:

„Јер ја примих од Господа што вам и предадох, да Господ Исус оне ноћи кад бјеше предан ...“ (1 Кор. 11:23)

Апостоли су дали директну заповест да се чувају и држе предања:

„Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом “ (2 Сол. 2:15)

„О Тимотеје, сачувај повјерен ти залог, клонећи се поганих и празних разговора и спорова лажно названога знања “ (1 Тим. 6:20)

Дакле, по речима Апостола Павла, ко одбацује Свето Предање, упао је у погане и празне разговоре и има лажно, а не истинско, знање.

Одбацујући Предање Христове Цркве, протестанти се позивају на (Мт. 15:1-9), (Мк. 7:5-13) где се говори о предању старих. Међутим, под тим предањем се подразумевају одлуке фарисеја и књижевника. Њихова предања су противречила речи Божијој и Његовим заповестима (Мк. 7:3-4; Мт. 23:23; Мк. 3:2; Јн. 18:28 – например, вршење добрих дела у суботу).

Протестанти такође воле да наводе: „ Ја свједочим свакоме који слуша ријечи пророштва књиге ове: ако ко дометне овоме, Бог ће на њега наметнути муке написане у књизи овој; и ако ко одузме од ријечи књиге пророштва овога, Бог ће одузети његов дио од Дрвета живота, и од Града светога, што је написано у књизи овој .“ (Отк. 22:18-19).

Ако се сложимо са њима, онда се треба одрећи целе Библије и признати само Откровење, јер признањем других књига ми додајемо Откровењу сувишне речи. Смисао ових речи у Откровењу је да је то пророштво немогуће изменити – што Православна Црква и не ради. Предање Православне Цркве је иста та реч Божија, и зато не може противречити Светом Писму. Неповређено Предање поседује цела Црква и само на основу њега се једнако схвата и тумачи Писмо. На тај начин Предање је неопходно, од стране Васељенске Цркве признато, правило за истинито разумевање Светог Писма. Протестанти су одбацили ово правило и зато ни међу њима нема сагласности – свако тумачи и схватања реч Божију по своме. Одатле, раздори, расправе и поделе. А где нема јединства и сагласја, нема ни Цркве (1 Кор. 1,10:12-25).

Дакле, немајући Свето Предање, протестанти не знају:

  1. које књиге су истините, а које лажне.

  2. не могу правилно тумачити Свето Писмо.

  3. треба да се одрекну свих књига Новог Завета јер су све то предања.

  4. нарушавају заповест апостола, јер не чувају Предање.

  5. неуредни су, празнослове и уче лажима.

  6. на крају, не чине Цркву.

врх стране

Православна интернет презентација ДОМ БОЖИЈИ - Протестантима о Православљу • www.domboziji.org © 2011